úterý 20. listopadu 2018

čtvrtek 18. října 2018

VEGE Boloňské špagety

Vážení přátelé vědomého vaření, dnes se Vás pokusíme inspirovat receptem na boloňské špagety. Tímto ze srdce rádi plníme přání našeho kamaráda Sueneého. Napište nám vaše zkušenosti, jak jste si pochutnali. Petr a Ewa Recept na 10-12 porcí: Suroviny pro uvaření sojového granulátu: Sojový granulát 1 balení 150 g Česnek 3 str (prolisovat nebo krájet na drobno) Shoyu omáčka 3 PL Sůl kuchyňská 0,5 ČL Vegeta bez glutanu 2 PL Voda pitná 1,5 l Ostatní suroviny na omáčku : Cibule střední 8ks (nakrájená na kostičky) Sůl kuchyňská 0,5 ČL Mrkev 6ks (nastrouhaná na hrubo) Rajčatový protlak 3ks po 140g Rajčata ve vlastní šťávě 2ks po 400g Česnek 4 str (prolisovat nebo krájet na drobno) Bazalka sušená 3 PL Olej slunečnicový 14 PL Semolinové špagety 850g Čas přípravy cca 40 min.


středa 26. září 2018

Zapečená kapusta s rýží a tempehem

Vážení přátelé vědomého vaření,
dnes se Vás pokusíme inspirovat receptem na zapečenou  kapustu. Tento recept je veganský a bezlepkový. Použitím uzeného bio tempehu a rostlinné smetany se stává toto jídlo  kulinářským zážitkem. Budeme rádi za vaše sdílené zkušenosti, jak jste si pochutnali.
Ewa a Petr

Suroviny:
Rýže basmati 200 g  (zvlášt uvařit i s podravkou)
Kapusta 400g (zvlášt uvařit ve slané vodě do poloměka)
Tempeh BIO uzený 200g (nastrouhat nahrubo)
Cibule 1 ks (nakrájet na kostičky, pod tempeh)
Olej slunečnicový 8 PL
Sůl mořská  1/3 ČL
Vegeta bez glutanu 1 PL
Smetana sojová 200 ml

DOBA PŘÍPRAVY:
cca 35 min + 30 min pečení v troubě na 200 stupňů







středa 12. září 2018

Jsme to, co jíme aneb mýty a fakta o vegetariánství a veganství

Živé vysílání na téma Zdravá výživa, vegetariánství a veganství. Mýty a fakta, osobní zkušenosti. Rozhovorem s Petrem a Ewou Kvasničkovými o zdravé stravě, vaření. Bonus na závěr - recept na dobré veganské jídlo. Těší se na vás Sueneé, Ewa a Petr




Listové šátečky se žampióny a tofu

Další z našich oblíbených receptů.

Vážení přátelé vědomého vaření, dnes se Vás pokusíme inspirovat receptem na plněné šátečky naslano. Budeme rádi za vaše sdílené zkušenosti, jak se Vám šátečky povedly a jak Vám chutnaly. Petr a Ewa

Suroviny: Těsto listové 275g, plát o velikosti: 24x40cm, 15 ks 8x8cm Plnící směs: Žampióny čerstvé 250 g (očistit, nakrájet) Tofu uzené 100 g (nastrouhat na jemno) Olej slunečnicový 4 PL Cibule velká 1ks (nakrájet na kostičky) Sůl mořská 0,25 ČL Pepř černý mletý 1 špetka Kmín drcený 0,5 ČL Slaná voda (veganská verze), vejce (vegetariánská verze) na potření šátečků před pečením Pečeme v troubě na 220 st cca 15-20 min do zlatova.

Celková doba přípravy včetně pečení cca 1 hodina.




čtvrtek 6. září 2018

Veganský brokolicový krém

Vážení přátelé dobrého jídla,
přinášíme Vám další z našich oblíbených receptů. Tentokrát z brokolice na veganský brokolicový krém. Budeme rádi za vaše názory.

Petr a Ewa 





SUROVINY PRO cca 4-6 porcí:
Brokolice 1ks 
Cibule 0,5 ks 
Olej slunečnicový 3 PL 
Sůl mořská 0,5 ČL 
Vegetka (ze zdravé výživy) 1 ČL 
Shoyu omáčka 1 PL 
Česnek (nemusí být) 2 stroužky 
BIO ovesný nápoj (nebo rostlinná smetana) 0,1 l
Voda pitná 1 l
Doba přípravy :  cca 30 min


středa 5. září 2018

Domácí housky

Krásný dobrý den, přátelé. Máte rádi domácí voňavé housky "obzvláště vypečené"? Pokud ANO, jako my, právě pro vás jsme připravili video recept. Budeme rádi, pokud vám budou chutnat a podělíte se s námi o vaše zkušenosti a fotky.
Petr a Ewa


Suroviny: Mouka pšeničná celozrnná 80 g Mouka hladká 170 g Droždí čerstvé 1/2 kostky Mléko 150 ml Cukr 1 ČL Olej slunečnicový 65 ml Sůl mořská 1 ČL Vejce 1 ks (na potření) Na posypání: sezamová, slunečnicová, lněná semínka, mák, kmín, hrubá sůl PEČEME 15-20 min na 220 st. C Přibližný čas přípravy: 15 min +15-30 min kynutí + 20 min pečení