neděle 14. března 2021

VÝROBA DOMÁCÍHO SÓJOVÉHO MLÉKA

Došlo mi doma mléko a do města se mi nechtělo jet. Náhodou jsem našla balíček sójových bobů a dala se do výroby mléka s příchutí kokosu.
Zprvu to vypadalo jednoduše, ale nejpracnější bylo zbavování se slupek z bobů 😛. Ale vše po pořádku 😉.

Potřebujeme:
250 g sójových bobů
8 - 12 hrnků vody
3 špetky soli
6PL strouhaného kokosu (nemusí tam být, pokud připravujete jen sójové mléko bez příchuti)

Postup:
Přes noc jsem namočila boby do vody. Je třeba zvolit dostatečně velkou mísu nebo hrnec a dopřát hodně vody, protože boby zvětší svůj objem 2-3x. Minimálně 12 hodin je namáčet. Pak je ta nejzdlouhavější fáze loupání slupek z bobů. Boby důkladně propláchujeme pod vodou, abychom odplavili, co nejvíc slupek. 
Boby bez vody odměříme na hrnky a doplníme stejným počtem hrnků vody. (U mě to byly 3 hrnky bobů a 3 hrnky vody.) Tuto směs rozmixujeme na kaši.
Další fáze je vaření. Zvolila jsem 5 l hrnec s tlustým dnem, kam jsem ke kaši přidala 10 hrnků vody, sůl a strouhaný kokos. (Místo kokosu na ochucení lze přidat kousek vanilky). Mléko při bodu varu jsem udržovala 15 minut a odspodu míchala, aby se nepřipálilo.
Po odstavení jsem mléko přecedila přes síto vyložené plátnem, nechala odkapat a zbytek po vychladnutí vymačkala rukama. Získanou drť mi bylo škoda vyhodit, tak jsem ji uchovala v lednici a postupně ji budu používat do moučníků a těst a tam, kde mohu nahradit bílé tofu pro sladké jídlo.
Konkrétně, jak využít tuto drť popíšu v dalším receptu.

Vyrobené sójové mléko uchovávám v lednici. Pokud si vyrobíte sójové mléko bez příchutí a nestihnete ho spotřebovat čerstvé, tak ho můžete použít do salátu, jako kysanou smetanu.

Výhodou této přípravy sójového mléka je, že zbyde velké množství drtě, která se dál dá používat na vaření a pečení. Mléko je bez dalších přidavných látek (jako glukózový sirup, fosforečnany, protispékavá látka atd), které se vyskytují ve výrobcích průmyslově vyráběných a běžně prodávaných v potravinářských obchodech.
Nevýhodou dle mne je velká pracnost při odstraňování slupek a celkově dlouhá doba k získání mléka.

Jsem ráda za tuto zkušenost😉.
Kdybyste někdo přišel s nápadem🤔, jak urychlit odstraňování slupek z bobů nebo další zlepšovák při výrobě rostlinného mléka doma, budu ráda za sdílení😊.

Ewa Kvasničková
+420 608 700 035
www.prilezitostkezmene.cz



středa 3. března 2021

Z REVOLUCE DO EVOLUCE 💨💫🙏

Revoluce nikdy nic dobrého nepřinesla! Jediné, kudy jít dále je CESTA VNITŘNÍ EVOLUCE🙏

JSEM na cestě skrze Srdce 💓 k sobě...
www.prilezitostkezmene.cz

úterý 2. března 2021

PROMĚNA ČLOVĚKA

Jakmile lidé promění sebe samé z člověka na "LIDSKÉ BYTOSTI", svět se promění a otevře se Nový prostor skrze tyto LIDSKÉ BYTOSTI.

JSEM na cestě skrze Srdce 💓 k sobě...
www.prilezitostkezmene.cz

úterý 16. února 2021

ČÁJ NA DOBRÝ SPÁNEK

Dnes se ráda s vámi podělím o zkušenosti s bylinkami o čajové směsi, která se nám v našem  životě osvědčila, jako dobrá podpora na vydatný spánek. Tato směs je ze 4 bylinek:
meduňky lékařské, vřesu obecného, levandule lékařské, třezalky tečkované.
Čaj si připravujeme a popíjíme 1-2 hodiny před spaním.

Způsob přípravy čaje:
Dvě čajové lžičky směsi zalejeme 250 ml vařící vody. Necháme 10 minut luhovat, nejlépe přikryté. Pak přelejeme přes čajové sítko do skleničky či hrnečku. Pijeme ještě teplý.

Bylinky jsou vlastnoručně nasbírané, s láskou a péčí sušené.
Připravuji bylinkové směsi čajů s různým zaměřením s ohledem i na naše zdravotní potřeby. Do čajových směsí míchám i bylinky 🌻🍁🍀 z naší zahrádky. Pokud čte tyto řádky někdo, kdo by rád pro sebe nebo své blízké třeba i čajík na ,,míru ušitý" dle zdravotních požadavků,  nebo jen tak pro volné chvíle, velmi ráda přispěji svým umem 😊. Ráda vám poradím a zkonzultuji s vámi vaše potřeby 😉.
Nabízím nyní variantu čaje na dobrý spánek.

Máme nachystané další bylinné směsi : 
ČAJ NA POKOJNOU MYSL - 6 bylin
ČAJ NA DOBRÉ TRÁVENÍ - 8 bylin

Ewa Kvasničková
+420 608 700 035
www.prilezitostkezmene.cz

SMYSLEM JE BÝT POZOROVATEL POZOROVATELE A TVOŘIT 🙄

Absolutní vnitřní klid nám umožňuje stát se pozorovatelem pozorovatele. Pozorovat toho, kdo si myslí že ...

Mysl si v tu chvíli myslí, že dochází ke stavu zbláznění se.

Z klidu pozorovatele je však v jasnosti viděno, cítěno, že zde již není ten, kdo by se měl, nebo mohl z čehokoliv zbláznit. 

Tomu, kdo je tím pozorovatelem již nedochází, proč by to měl dělat, jelikož tento jev je již za rozlišovací schopností tohoto pozorovatele 😁.

Jediný kdo se snaží zde neustále dupad svými nožičkami jsou jednotlivé části žadonící o pozornost pozorovatele.

Pozorovatel však pevně a jasně stojí pozorujíce tyto části, vysílajíce nepřetržitý proud Lásky ke každé z těchto částí..... a vše se zklidňuje 🙏

Po usednutí prachu se otevírá úplně Nový prostor 💞. Prostor Nové Země ve mně...

JSEM na cestě skrze Srdce 💓 k sobě...
www.prilezitostkezmene.cz

pondělí 15. února 2021

NENÍ SE O CO PŘÍT, DŮLEŽITÉ JEST SE OPŘÍT 😘

NENÍ SE O CO PŘÍT, NENÍ CO ZACHRAŇOVAT, aneb cesta z města do krajin vnitřních, do krajin sebe sama 🙏.

Jakmile dokáži zachránit svou absolutní podstatu před názory, posuzováním a hodnocením sebe sama, či ostatních bytostí, nemám koho zachraňovat. Nemám se v tu chvíli o co přít. Neexistuje v ten okamžik ani horší, ani lepší. V tu chvíli se stávám 💗 Srdcem ve svém těle, 💗 Srdcem planety 🌍 Země, tlukoucím 💗 Srdcem samotného Vesmíru a navíc se toto vše děje "VE-SMÍRU". 

V ten okamžik se rozplývá hodnocení, zda zachraňuji, nebo ničím, jelikož dojde k propojení na úrovni kosmické, to není v rozporu, názoru a potřeb hodnocení. Z tohoto stavu už není jiné cesty, než být jedním se vším. "Nehodnotit, neubližovat, MILOVAT a CTÍT". Z tohoto pole mého se skrze tento stav rozplývá tato jednota skrze kvantové Pole k ostatním bytostem, které není možné měnit, jen jim zásluhou energie sebe sama umožnit změny.

Silný Bobr - průvodce na cestě Životem skrze 💗 Srdce k Otci.
www.prilezitostkezmene.cz

pondělí 8. února 2021

PIŠKOTOVÝ ŘEZ BEZ MOUKY

Velmi lehký, nadýchaný piškotový řez s domácí marmeládou. Měla jsem co dělat, abych se ovládla 😁 a nesnědla ho na posezení. No, nebyl až tak velký 😉, v průměru 21cm.

Suroviny:
2 větší vejce
2 pudinkové prášky
0,5 dl pískového cukru
0,5 dl oleje slunečnicového
1 ČL vinného kamene (nebo prášku do pečiva)
Malá špetička soli
Domácí marmeláda na potření řezu 
Sójové mléko na posypání nebo nastrouhaná čokoláda pro pěkný vzhled
Kousek másla na vymazání dortové formy do výšky 6cm

Postup:
Smícháme pudinky s vinným kamenem. V míse nebo na robotu vyšleháme do pěny celá vejce s cukrem a solí, pak po troškách přiléváme za stálého šlehání olej. Až vznikne krásně nadýchaný krém, jemně vmícháme sypké přísady. Do vymaštěné formy přendáme vzniklé těsto, zlehká ho zarovnáme a pečeme na 170 stupňů 20-25 minut. 
Těsto před dopečením zkontrolujeme špejlí, zda je hotové. Troubu prvních 20 minut pečení neotvíráme, aby nám těsto nespadlo🙃. Po upečení necháme korpus zvolna vychladnout. Jakmile je úplně vychladlý, podélně rozkrojíme. Spodní díl namažeme marmeládou, přiklopíme vrchním dílem a posypeme sójovým mlékem nebo nastrouháme čokoládu na vršek.

Je možno místo samotné marmelády použít tvaroh v poměru 1:1.
Přiznám se, že s tvarohem (z vaničky) a domácí marmeládou to bylo... 👍.
Ještě mě 🤔 napadlo, že na náplň řezu by bylo bezva použít kompotované ovoce. Takové meruňky nebo švestky bez kompotové šťávy rozmixovat a nastavit tvarohem z vaničky a pak naplnit piškotový korpus 😉.

Těch variant čím vším se dá plnit korpus je ....
Budu ráda, když napíšete, jak Vám chutnal piškotový řez.
..... podělíte se o vaše zkušenosti a přidáte nápad na další náplň.

Ewa Kvasničková
+420 608 700 035
www.prilezitostkezmene.cz