sobota 10. ledna 2015

POLÉVKA Z DOMÁCÍHO KVASOVÉHO CHLEBA

Co s tvrdým domácím kvasovým chlebem? Přece ho nevyhodíme!
Tuto otázku jsme řešili po 5 dnech půstu. Při návratu z půstu byl náš dobrý domácí chléb tak 10 dnů odleželý. Dá se sice s velkým úsilím krájet na tenké plátky a pak pracně žvýkat, ale bylo ho na dva lidi celý bochník. To je až příliš :-). Uvažovali jsme, zda ho rozmočit a pak sníst. Abychom však měli krásný požitek z jídla, chtělo to nápad. Vzpomněla jsem si na "krkonošské kyselo!" To by mohla být přece, tak trošku alternativa.


Potřebné suroviny:

- 6 hrsti na kostky nakrájeného tvrdého domácího, kvasového chleba
- trocha řepkového oleje do hrnce
- 1 petržel
- 1 mrkev

- 1 cm plátek celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 pol. lžíce majoránky, troška drceného kmínu
- 2 pol. lžíce kvalitní japonské sójové omáčky (Tamari, Shoyu ) - trošku dosoluje jídla
- 1 hrst sušených hub - na 2 hod. namočíme předem
- 2 vejce domácí od sousedů
- zelenou nať petržele pro konečnou úpravu- mořská sůl

Postup:
Do 3l hrnce dáme na dno olej a rozehřejeme. Přihodíme na kolečka nakrájenou cibuli a smažíme. Až začne vonět, osolíme a ještě přibližně 3 minuty restujeme. Potom přidáme na kostičky, nebo kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a vše restujeme, až začne trochu vonět. Přidáme kostičky chleba a houby i s vodou, ve které byly namočené. Vzápětí dolijeme horkou vodou do 3/4 hrnce. Přihodíme ještě utřené stroužky česneku, kmín, přiklopíme poklici a vaříme minimálně 15 minut. Pak rozmícháme v hrnečku 2 vejce se špetkou sole a do polévky zvolna za stálého míchání vlijeme. Necháme provařit asi 5 minut. Nasypeme majoránku. Tu jen lehce necháme probublat a sundáme z ohně. Ochutnáme a dochutíme (zdravou) sójovou omáčkou. Polévka je patřičně hustá a sytá! Můžeme podávat třeba s nasekanou zelenou petrželovou natí .......





Tuto polévku by se dalo uvařit i bez kořenové zeleniny.
Přejeme Vám dobrou chuť :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat