středa 20. ledna 2021

Omáčka z kořenové zeleniny s hlívou ústřičnou a pohankou

Už dlouho jsem měla chuť uvařit nějakou dobrotu s hlívou ústřičnou😏. Našla jsem doma kořenovou zeleninu a měla jsem představu, že jako příloha v zimním období je pohanka ta nejlepší volba😛.
Ovšem jestli nejste naklonění pohance, docela dobře si pochutnáte, když jako přílohu připravíte těstoviny nebo rýži nebo bulgur, kuskus nebo jáhly.... zkrátka na co máte chuť. Tedy pojďme na to.

Suroviny pro 4 porce:

300g hlíva ústřičná
1ks velká cibule
1ks střední mrkev
1ks petržel
kousek celeru
4 PL oleje (slunečnicový, řepkový)
2 ks bobkových listů
3 ks nového koření
1,5 ČL kurkumy
1 špetka pepře (nebo vice, pokud máte chuť na pálivější omáčku)
1 ČL kmínu
0,5 ČL soli
0,5 l vody
2 stroužky česneku
1 ČL majoránky
1,5 PL sójové omáčky (Shoyu) 
200 g pohanka

Postup:

1) Nejprve si nachystáme: 
- kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy
- hlívu opláchneme vodou, necháme okapat
- oloupeme česnek a cibuli (tu nakrájíme na kostičky)
- hlívu nakrájíme na kousky stejné velikosti jako kořenovou zeleninu a přendáme do samostatné mísy

2) Do hrnce na omáčku dáme olej, rozehřejeme na sporáku, přidáme cibulku, občas promícháme a smažíme do jemně hněda. Osolíme, promícháme se solí, přidáme hlívu, kurkumu, bobkový list, nové koření, kmín, pepř, prolisovaný česnek. Vše promícháme, pod pokličkou dusíme na mírném ohni, až se začne koření přichytávat podlijeme vodou jen tolik, aby vše bylo ponořené a dusíme cca 20 minut. Občas během vaření promícháme.

3) Připravíme přílohu. Pohanku přebereme, zda tam není kamínek, na sítku opláchneme pod studenou vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, špetkou soli osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme zprvu na plno, aby došlo k varu. Jak se pohanka začne vařit, ztlumíme na nejmenší plamen. Necháme stále pod pokličkou. Celou dobu nemícháme. Po 15 minutách vypneme sporák, pohanku promícháme a necháme ji  pod pokličkou volně ,, dojít,,.

4) Vrátíme se k omáčce. Do hrnce po cca 20 minutách přidáme kořenovou zeleninu. Stále ponecháváme minimum vody, aby se  zelenina pěkně podusila, promícháme, dle potřeby podléváme vodou. Pod pokličkou dusíme cca 20 minut. Omáčka se ničím nezahušťuje. Pouze dochutíme ke konci vaření sójovou omáčkou a majoránkou.

5) Pokud je hlíva v omáčce měkká, můžeme servírovat.
Na talíř k doplnění chuti jsme si přidali volně nakrájené čerstvé zelí😛.

Dobrou chuť 🍲 !




Žádné komentáře:

Okomentovat