neděle 1. listopadu 2020

BRAMBORY S ČERVENOU ŘEPOU A TEMPEHEM

Dnes, přátelé, jsem si zavzpomínala na své dětství 😛. Mým velmi oblíbeným jídlem byly šťouchané brambory, dušená červená řepa a řízek. Tuto chutnou krmi si připravíme ve veganském provedení. Z vlastní zahrádky máme pár kousků červené řepy, co nám hryzec nestihl zbaštit 😁. 
Jinak nám totiž úspěšně sklízel za nás, co mu přišlo do cesty😏. V záhonech roste krásně čerstvá lichořeřišnice, tu pro oko i chuť použijeme ke konečné úpravě na talíři. To se bude prima pracovat s vlastnoručně vypěstovanou zeleninou😛.

Na vaření budeme potřebovat...

Suroviny pro 4 porce:

Brambory 8ks 
Červená řepa větší 2ks
Cibule větší 1ks
Uzený tempeh 1 balení 200 g
Olej slunečnicový asi 4 PL
Fenykl - koření 1ČL
Umeocet asi 2PL
Sůl 
Na ozdobu zelené čerstvé bylinky: petržel, pažitka nebo jedlé květy

Postup:
1) Pro začátek si oloupeme cibuli, kterou nakrájíme na kostičky, jelikož takto bude chvilku čekat než na ní přijde řada, přikryjeme ji talířkem. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemno, taky ji odstavíme bokem na později. 

2) Teď nás budou zajímat brambory. Ty oloupeme,  opláchneme, nakrájíme na dílky do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit pod pokličkou. A zhruba ten čas, co se vaří brambory máme na uvaření řepy. 

3) Vybereme kastrol odpovídající velikosti, aby se nám do něj vešla řepa a byl i prostor pro  míchání. Ten dáme na sporák s asi 3 pol. lžícemi oleje, až bude rozpálený olej, osmažíme nakrájenou cibuli jen lehce, aby zavadla, pak osolíme 2 špetkami, přisypeme fenykl, promícháme, aby se pěkně propojila  cibulka se solí a kořením, a přidáme řepu. Řepu na mírném ohni za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě, že by byla málo šťavnatá  a připalovala se, trošku podlijeme vodou. 

4) Nyní využijeme čas pro přípravu tempehu. Stačí ho vybalit a nakrájet na plátky. Pro mne jsou velmi chutné 0,3 cm proužky. Tempeh je hotový, tak jak ho koupíte. Je teď na vás, zda proužky osmažíte na pánvi s troškou oleje nebo ohřejete na páře nebo jen tak bez ohřevu přidáte na talíř.

5) Připravíme si bylinky nebo jedlé květy, kdo co má k dispozici. V každém případě je opláchneme ve studené vodě, necháme řádně okapat. Bylinky nakrájíme na prkénku na jemno na závěrečnou úpravu jídla, na dozdobení na talíři.

6) Brambory vyzkoušíme, jestli jsou měkké, pak slejeme vodu a necháme přiklopené než budou řepa a tempeh připraveny na servírování.

7) Mrkneme se na řepu, zda už je měkká, pokud ano, sundáme ze sporáku, doladíme umeoctem. Nejprve přidáme 2 pol. lžíce, řádně promícháme a takové 2 minuty necháme, aby se vše propojilo, znova promícháme a ochutnáme. Umeocet dosoluje a okyseluje, tak podle toho, jak máme rádi dochutíme.

8)  Finišujeme😉. Vše je uvařeno a tak servírujeme.
Celková příprava tohoto jídla by nám mohla trvat do 40 minut.

Dobrou chuť 🍲



Žádné komentáře:

Okomentovat