Lze sójovou drť tzv. okaru použít v různých receptech místo bílého tofu. Posledně jsem vyráběla sójové mléko s příchutí kokosu, proto tuto drť mohu použít jen ve sladkých variantách. Níže uvedu recept na těsto z okary a budu plnit pirožky makovou náplní. Velice chutné jsou s povidly nebo s ořechovou náplni.
Suroviny na těsto:
1 HR okary
1 HR jemné celozrnné mouky
špetka soli
4 PL oleje
1 PL citrónové šťávy nebo jablečného octa
4-8 PL teplé vody
Suroviny na makovou náplň:
0,5 HR maku
6 ks švestek čerstvých nebo kompotovaných
1 vanilkový cukr
trocha strouhané citrónové kůry
2 PL rozinek
trocha vody nebo kompot
możno dosladit medem
Postup:
Nejprve si připravíme makovou náplň, kterou necháme vystydnout, než budeme plnit těsto.
Do kastrolku se silným dnem vložíme: umletý mák, pokrájené švestky, rozinky, vanilk. cukr a zalijeme malým množstvím kompotu nebo vodou. Vaříme za stálého míchání cca 8 minut tak, aby náplň byla dostatečně tuhá a při plnění těsta dobře držela a neroztékala se. Po sundánì ze sporáku, ochutíme citrónovou kůrou, případně dosladíme a necháme vychladnout.
Příprava těsta:
Všechny suroviny smícháme v míse, vodu přidáváme nejdříve jen 4 PL, pěkně rukama vypracujeme těsto. Pokud se nám zda, že je příliš suché, tak přidáme další vodu.
Hmotu ve tvaru válečku rozdělíme na 8 stejných dílů, z nichž tvarujeme kulaté placky o průměru cca 12cm.
Na každou placičku do poloviny nandáme náplň, přehneme a na okraji mírně přitlačíme, aby spoje pěkně drżely.
Poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Jakmile se začnou pěkně zbarvovat jsou hotové.
Dobré je pirožky nechat vystydnout a pak je teprve jíst.
Místo pirožků můžeme třeba vytvořit šátečky ze čtvercového základu nebo plněné rohlíčky.
Budu moc ráda 😊, když se podělíte o své zkušenosti s tímto receptem.
Ewa Kvasničková
+420 608 700 035
www.prilezitostkezmene.cz