čtvrtek 10. března 2016

OVOCNÝ KOLÁČ SE ZDRAVÝM ŽELÉ

ZDRAVÝ ŠKROB? KUZU!

Kuzu je škrob z hlíz keře. Keře, který svého času doslova zaplevelil některé oblasti v Americe.
Má několik výhod, například se podílí na tvorbě serotoninu a proto se běžně používá k tlumení abstinenčních příznaků na odvykacích klinikách ve světě. ( samo, u nás si na to asi ještě, pod řádně chemickou medikací, počkáme).
Používala jsem ho i jako detoxikační prostředek, když jsem skončila závodní sezónu. Ráno na lačno jsem si dala sklenici vody s brusinkovou šťávou a lžící kuzu. Skvělá nálada a energie mne provázela po celý den. ;-)
Dnes si ale ukážeme, jak jej použít například v kuchyni. Nejen, že s ním jde zahušťovat omáčky a nakládat v něm čínu. Jde z něj uvařit skvělé, lehce stravitelné a zdravé želé na koláče a ovocné dezerty.
Recept na ovocný koláč se želé je tady! :-)

Budeme potřebovat:
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku pohankové mouky
1/2 hrnku kukuřičné hladké mouky
3/4 hrnku Panely (sušená třtinová šťáva)
2 lžíce sušeného sojového mléka Zajíc
1 vejce
1 prdopeč
Lžíci kakaa
1 a kousek hrnku vody
3/4 hrnku oleje
Pár broskví z kompotu, na želé i šťávu,
Tvaroh na strouhání

Ingredience na těsto smícháme, vylejeme do vymazaného a vysypaného pekáče, podrobíme tvarohem a poklademe pokrájenými broskvemi. Dáme upéct na 150 stupňnů.
V kastrolku smícháme šťávu z broskvového kompotu s vodou na 0,5 litru, přidáme špetku vanilkového cukru a citronové šťávy. Vsypeme 2 více navršené polévkové lžíce kuzu a dáme mírně zahřívat. Pomalu uvaříme želé a vychladlou buchtu polejeme. Dáme vychladit a hurá!
Výtečná buchta je na světě! :-)
Ochutnejte... ;-)

Můj tip: kuzu koupíte v prodejnách se zdravou výživou i na internetu.

Vaše Seraphimka :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat